Projenin Gelişimi
-
2016 yılının sonunda Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Silah Fabrikası tarafından üretilen ilk 500 adet MPT-76'nın seri imalat testleri başarıyla tamamlanmış ve TSK'ya teslim edilmiştir.
-
02 Temmuz 2015 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı Nuri Demirağ salonunda yapılan imza töreni ile 20.000 adet MPT-76'nın seri üretimi için projenin Ana Yüklenicisi ve silahın tasarımcısı olan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile yaklaşık 80.000.000 TL bedelli seri üretim dönemi sözleşmesi imzalanmıştır.
-
07 Ocak 2015 tarihinde yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında Milli Piyade Tüfeği (MPT-76) Projesi'nde seri üretime geçilmesi kararı alınmıştır.
-
MPT-76'nın kalifiye olmasının ardından seri üretime esas olacak olacak 200 adetlik ilk kafilesinin üretimine yine Kırıkkale'de bulunan MKE Silah Fabrikası'nda başlanılmış ve 3. test aşaması olan Pilot Kafile testleri uygulanmıştır. MKE Kurumu tarafından tasarlanarak üretimi yapılan silahın tüm testleri bir kez daha başarıyla geçmesinin ardından 200 adetlik ilk kafile silahlar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmiştir.
-
Tüm testlerden başarıyla geçen A Serisi tüfeklerin ardından, MPT-76'nın kalifiye edilmesi amacıyla Kırıkkale'de bulunan MKE Silah Fabrikası'nda üretilen B Serisi tüfeklerin kalifikasyon testleri Kasım 2013'te tamamlanmıştır.
-
2009'da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu arasında imzalanan Milli Piyade Tüfeği (MPT-76) Projesi sözleşmesinin imzalanmasıyla başlayan süreç Mayıs 2014'te Pilot Kafile'yi oluşturan 200 adet MPT-76'nın TSK'ya teslim edilmesiyle tamamlanmıştır.
-
NATO tarafından kabul görmüş 36 farklı testten başarıyla geçen 7,62x51 mm çapındaki ilk ve tek piyade tüfeği olma başarısını gösteren MPT-76, tamamıyla Türk mühendis ve işçisinin ürünüdür.
-
6 Mayıs 2014 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi, tüfeğe MPT-76 (Millî Piyade Tüfeği - 7,62 mm) isminin verilmesini uygun görmüştür.
-
Silahın teknik özellikleri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tanımlanan harekât konsepti ve görev ihtiyaçları göz önüne alınarak belirlenmiş, 2009 yılında başlanan tasarım ve geliştirme faaliyetlerini müteakip NATO tarafından kabul gören uluslararası askeri standart ve prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilen test ve doğrulama süreci Kasım 2013’te başarıyla tamamlanmıştır. Tamamen Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanıp üretilen MPT-76’nın tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait bulunmakta olup, MPT-76 için uluslararası patent başvuruları yapılmıştır.
